Monthly Archives: May 2009

Openoffice.org Writer: Print Page Preview

Biasanya dalam Openoffice Impress atau PowerPoint, anda boleh cetak Handout untuk dijadikan sebagai nota. Menjimatkan kertas Untuk Openoffice Writer, anda juga boleh mencetak artikel atau apasahaja dalam bentuk handout. 1. File -> Page preview 2. Klik print option page view … Continue reading

Posted in Umum | Leave a comment

Lesen perisian sumber terbuka

Assalamualaikum ( Catatan ini adalah peringatan untuk diri aku sendiri sebagai seorang pengguna perisian sumber terbuka ) Nampaknya masih ramai lagi yang kurang faham tentang penggunaan lesen aplikasi sumber terbuka. Adakah anda tidak baca lesen GPL, LGPL, MIT atau sebagainya … Continue reading

Posted in Umum | 4 Comments

Expert-Exchange.com Trick

Aku tensen bila aku cari jawapan teknikal atau kod-kod contoh programming dalam internet. pastu bila bukak ajer website tu. kena bayor la pulok Contoh macam website expert-exchange. memang dalam tu macam-macam jawapan yang bagus-korang boleh dapat. tapi masalahnya kena bayor … Continue reading

Posted in Umum | 1 Comment

Pengalaman Menggunakan Jquery-UI

Assalamualaikum, hari ini aku nak kongsi pengalaman aku menggunakan Jquery dan Jquery-UI. Aku buat satu website yang menggunakan Jquery dan Jquery-UI. Tapi masalahnya, page website tersebut slow gile bila first time load. http://jquery.com/ http://jqueryui.com/download Puas aku adjust dan godek html … Continue reading

Posted in Umum | 2 Comments

Percubaan pos entry melalui email

Assalamualaikum, kalau dalam blogspot, ada fungsi untuk post melalui email. Dalam wordpress pun ada jugok. korang bleh baca kat sini http://support.wordpress.com/post-by-email/

Posted in Umum | 1 Comment