About

Apabila Anak Nelayan, Menantu Petani berbicara tentang Komputer Dan Opensource.. see my cv..

http://www.facebook.com/hardyweb

1. Repair / troubleshoot pc

2. Network ( basic ) – kalau multiple layer tu aku tak reti la ..

3. Os yang aku tau Windows / Linux ( debian)

4. Multimedia/Grafik/ Office Suite

Ffmpeg ( audio video converter )

Mencoder

Flash MX.

Mplayer

Gimp/photoshop, dah lama tak guna photoshop, tapi aku bermula dengan photoshop.. sekarang sepenuhnya guna Gimp.

Inkscape [ Vector image software ]

Openoffice.org / Libreoffice.org

Scribus

5. Programming

HTML, XHTML, HTML5, CSS

AJAX ( prototype jquery )

Flex ( baru nak blajar maaa ) : terlalu berat untuk pc aku, tinggalkan

6. Lain lain

a. Buat Manual Egroupware dalam bahasa Melayu

b. Tulang Belakang Portal http://ganucyber.com/ .. terpaksa handover kat orang lain…

c. Penulis tutorial http://ganux.com : kena hack ari tu . tapi dah settle

d. Penulis tutorial http://mambang.org.my

e. Penulis tutorial http://ilmuit.com: bahagian software GIMP dan Inkscape

f.  Tak de share dalam company http://ganux.com.my

g. Buat manual AJax Relay

h. Beta Tester OshiriX ( Linux Live Cd made in Malaysia )

i. Beta Tester amv-codec-tools

j. Beta tester / translator – zekr project :

k. Pernah Menulis sebuah buku pasal komputer.. ( sori bahasa campur campur, lebih kepada bahasa ibunda saya.. )

j. Menulis Buku Mahir Komputer

k. Menulis  modul Belajar Openoffice.org Writer Secara Praktikal

l. Penulis di blog buletinpc.com

adi

60 Responses to About

  1. Musafir Daif says:

    Assalamualaikum,

    Dengan hormatnya dijemput melawat ke laman blog saya. Ia merupakan hasil luahan hati kerdil saya mengenai dunia sufi, kerajaan, politik dan masyarakat desa. Free to give your comments, views and tots ! Alamatnya ialah :- http://hubbul-watan.blogspot.com

    Terimakasih. Wassalam

    NOTA :

    Seandainya laman blog ini dapat memberi manafaat, maka pohon hendaknya dihebahkan kepada sahabat, rakan dan taulan yang lain

  2. omaQ says:

    salam pekenalan… nak tanya ffmpeng tu benda ape yek

    http://www.omaQ.org

  3. hardyweb says:

    salam tuan,

    ffmpeg tu adalah software opensource yang digunakan untuk convert, rekod dan stream audio dan video file..

    dalam buku saya ada contoh yang saya telah tujukkan untuk menggunakan ffmpeg..

    http://hardyweb.ifastnet.com/tenuk/content/hasilkerja/

  4. F.B.I says:

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
    saya baru sahaja menemukan blog anda
    dan nampaknya isi kandungannya memang
    menarik…teruskan usaha murni anda!

    ps//saya berminat dengan perisian flash tp kureng punya info berkenaannya…apa bole bantu?;)

  5. hardyweb says:

    wasalam, sudah lama tak sentuh macromedia flash.. memandangkan perisian Macromedia flash 8 skrg nih terlalu berat untuk pc saya . so saya tinggalkan dunia flash buat sementara waktu. sementara menunggu perisian opensource flash version 1 di siapkan .

    http://f4l.sourceforge.net/

    sekarang saya hanya tumpu kepada penggunaan software, website , open source, linux dan hardware.

  6. rastom says:

    Wah! ini satu lagi web penuh info open source. Tahniah hardyweb!

  7. hardyweb says:

    Terima Kasih Tuan Rastom,

    harap tuan boleh war-warkan lagi Open Souce dan creative commons.

    Jom guna software alternatif dan berkarya dengan penuh kebebasan.

  8. almarbawi says:

    Assalamualaikum,

    saya baru tiba di blog encik hardyweb ni. Harap kunjungan saya diterima. tahniah kepada anda kerana telah berjaya membina sebuah laman blog yang berguna. jikalau encik hardyweb sudi, bolehlah kunjungi blog saya pula dan adalah diharapkan kita boleh exchange links bersama. :-)

  9. hardyweb says:

    wasalam … slamat datang ke blog saya almarbawi…

  10. syahid ali says:

    nampak website ni comprehensive. tahniah!
    http://coolware.blogspot.com
    http://belacan.wordpress.com

  11. psittacula says:

    saya ingin bertanya beberapa soalan memandangkan blog anda agak menarik. bagaimana caranya untuk menaiktaraf blog saya agar dapat disinggahi oleh blogger lain?

  12. adi says:

    salam psittacula

    untuk menaikkan hitz blog anda, banyak cara sebenarnya ..

    1. Tajuk (SEO)

    sila berikan tajuk yang bermakna dan difikirkan ramai yang mencari tajuk tajuk tersebut dalam google.. sila baca berkaitan dengan SEO. cuba anda rujuk tajuk tajuk dalam blog saya sebagai contoh..

    2. Isi kandungan

    Isi kandungan biarlah ori, jgn copy paste hak org lain . jika ingin copy paste.. sdiakan link sumber yang dirujuk.. namun begitu. boleh lah kiranya anda ulas sedikit tentang artikel yang ingin dikongsi.. berikan pendapat atau lontarkan soalan kepada pengungung ..

    3. Link..

    link exchange, buat link ke laman blog kawan kawan yang lain . dan minta juga dia org linkkan blog anda kat laman blog diaorg..

    4. Bagi tau kawan

    biasanya, kalau ada posting yang baru dipublishkan oleh saya.. saya akan bagi tau kat kawan kawan saya dalam YM.. so dia org akan lihat blog saya, secara automatik,hitz akan naik dan dalam dashboard nanti blog kita akan naik, dari situ org lain pun akan turut sama melawat blog kita utk melihat apa yang baru dipublishkan

    5. Pengalaman

    ceritakan pengalaman anda alami setiap hari, lontarkan persoalan, minta pendapat kawan kawan. jika anda seorang yang kreatif, publishkan hasil karya anda untuk dikongsi bersama..

    6. Fikirkan apa yang selalu org carik dalam internet ? biasanya Lagu, movie, software, driver, .. jgn bagi benda yang dia nak . BERI KAEDAH untuk mereka dapatkan benda yang diaorg nak.. ini sebenarnya lebih menyeronokkan .

    rasanya itu ajer kut.. lain lain tu bergantung kepada situasi sesama dalam negara dan juga luar negara.. jgn terlalu extrim dgn sesuatu benda contohnya anda seorang fanatik Bulan .. maka dalam blog ini anda gunakan untuk hantam daching .. itu tak betul..

    jgn terlalu jiwang karat .. dan jgn post merapu tak tau apa yang dipost… serta Tahu apa yang anda publish dalam blog anda …

    tu ajerk kut.. kalau tak paham tanye yek..

  13. psittacula says:

    terima kasih bebanyak…saya akan cuba petua-petua tu. tapi mungkin agak lambat kot sebab saya agak sibuk dengan kerja.apa-apa pun, terima kasih.

  14. psittacula says:

    camna nak buat page baru dalam blog n aktifkan page tu. sbb saya tgk dlm blog member dia boleh buat banyak page n page tu aktif (maknanya boleh bagi komen…whatever… bila saya buat page baru, page tu statik)

  15. hardyweb says:

    tak paham .. :P

  16. psittacula says:

    alamak…tak faham ker…cam na ye nak terangkan. erm ok. saya nak cuba buat pages cam awak buat tu. yg kat bahagian atas, ada home, about, buku dan rujukan…bla-bla-bla….. camna nak buat camtu?

  17. psittacula says:

    lagi satu soalan… apa dia RSS dalam bahasa yang mudah? fungsi dan cara mendapatkannya? tq

  18. hardyweb says:

    ok .g kat mydashboard- write – write page..

    * ada theme theme tertentu yang membolehkan page anda di komen ..

    untuk RSS pula . boleh baca sini
    http://en.wikipedia.org/wiki/RSS_(file_format)

    cara nak guna dia.. jika anda ada akaun gmail . bleh login kat http://www.google.com/reader/view/

    pastu add la rss laman web kawan kawan .. cth http://hardyw3b.wordpress.com/feed/

    kalau guna firefox . lagi senang.. duble click kat logo RSS yang warna kuning tu . dapatkan url feed dia… then paste kat google reader..

    ia menyenangkan kita untuk view semua berita dari laman laman yang kita minat dalam satu software / website rss feed…

  19. choks says:

    erm…banyakkan info tuh…aku pun baru tau gak.
    sekarang ni tengah baca google reader, besh woooo…

  20. Think tank says:

    salam…bro saya sedang mencari maklumat tentang ‘blu ray’ untuk penulisan saya…boleh tolong perjelaskannya…terima kasih.

  21. Iz says:

    Assalamualaikum Warahmatullah

    Hey Hardy, aku rasa lagi baik kau buat artikel pasal itu dari letak kat komen ni. boleh jugak newbies macam aku belajar. :)

    thanks, good luck!

  22. hardyweb says:

    dah orang tanye kat about.. aku tulis kat about ajer la..

    tapi menarik gak cadangan en izwan .. nanti kalau aku ada free masa.. aku cuba tulis kat depan …

  23. ganu-jugok says:

    salam..

    mu keje co. mana? ke wat bisnes sendiri?

  24. hardyweb says:

    kerja jadi kuli batok ajer.. tak dok bisness sendiri … adop modal nok bukok biss sendiri..

  25. ganu-jugok says:

    mu ada kemahirang wat website, dok perlu modal banyok, wat cam home-based bisnes

  26. hardyweb says:

    bab website ni. rasa ngeri plak nak buat… dok berape pandai wehh… biasa biasa ajer…

  27. as007 says:

    adi…aku org ganu go..hehheee..bleh la letak blog aku kat page mung..baru try arinih..insyaAllah aku update ari2…
    as007.wordpress.com

  28. as007 says:

    waa..dah masuk da blog aku..hehehh..caya la bro..aku nak tanya lagi soalan yg sebelum ni member lain ada tanya gak..camner ko buat menu banyak2 kat atas tu..aku x baper jelas sangat..kalo ada ym boleh aku direct je ngan ko..
    sekali lagi nak promot nih..
    as007.wordpress.com
    hehehh:D

  29. hardyweb says:

    login -> mydashboard -> write -> write page

  30. maklan says:

    Assalamualaikum, saya ada satu pertanyaan. Baru-baru ni saya ada order cd ubuntu. So sekarang ni da dpt. Emm boleh tak na jalankan ubuntu dlm windows. Sbb saya masih sayangkan windows tuh.

  31. hardyweb says:

    wasallam.. sayangkan windows, tinggal tinggalkan.. ahaks..

    ko order ubuntu nih sape yang suruh ? kawan kawan ? ke saja saja jer ?

    ok gini. aku rasa aku dah banyak tulis pasal live cd nih .. dan ubuntu merupakan salah satu daripada distro yang berorentasikan livecd..

    apa maksud live cd.. maksudnya.. ko boleh run linux tanpa install. berdasarkan statement ko di ats “boleh tak, nak jalankan ubuntu dalam windows” .. jawapannya. boleh .. tapi bukan dengan cara biasa la..

    sebelum aku huraikan soalan yang ko aju kan tu .. aku nak bagi tau dulu .. cara biasa untuk guna live cd..

    1. Pastikan Ram ko paling sengkek pun 256 MB
    2. Boot PC .. masuk kat CMOS, set first boot [CDROM]
    3. Save CMOS ..
    4. Masukkan cd dalam Tray cdrom
    5. Tunggu Ubuntu load dari cd rom
    6. Biasanya ubuntu load secara automatik, tidak seperti live cd lain yang ada menu ..
    7. setelah selesai loading hardware drive etc.. ubuntu akan menunjukkan interfacenya.
    8. bleh start main main dgn interface ubuntu ( GNOME )
    9. Ubuntu tak touch pun ko punye hdd .so jgn risau pasal windows ko ..sebab ubuntu menggunakan RAM ko sebagai hdd virtual ..

    berbalik kepada soalan ko tadi .. “boleh tak, nak jalankan ubuntu dalam windows”,

    boleh, dengan menggunakan Virtual Software .. seperti Qemu, virtualbox, vmware dsb ..

    Dengan menggunakan virtual software seperti di atas.. ko bleh run ubuntu.iso, ubuntu cd atau ubuntu installed ( virtual drive ) ..

  32. maklan says:

    Oho … sape suroh? Sendri r. Huhu … Okies, skrg da paham sesikit. Maknenye na kene tambah ram r pc ku.

  33. haykal says:

    assalamualaikum…….selamat berpuasa,saya da masalah skit nie dengan linux,
    sape yang sudi tolong time kasih la….macam mane nak buat thin clients?

  34. hardyweb says:

    wasaikum salam

    sila registerkan diri anda kat website mambang.org
    jawapan yang anda cari telah pun dibincangkan lebihkurang 2 tahun yang lepas

    http://mambang.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=151&forum=5&post_id=928#forumpost928
    http://mambang.org/modules/wiwimod/index.php?page=Remote+login+menggunakan+XDMCP

  35. ridaparidah says:

    Laaa…agak engko yang melawat blog aku yang tak sepertinya tuuuu…aku ingat mat salleh mana tadi….korek2 dalam jumper ko kat sini….terima kasih kerana sudi jengah…

  36. Fakhrurrozy says:

    Terima kasih saudara hardy sudah berkongsi :)

    Salam ziarah.

  37. bob says:

    laaa… puas cari tempat nak tanya soalan… kat sining rupenyer…. huhhuhhuh…

    pc aku kena virus ari tu… dan virus tu hide kan hidden files tak kasi tunjuk…. puas dah scan ngan norton dan kasper….rasanyer dah aruah dah virus tu tapi masih tak dapat buka hidden files walaupon dah show all files kat folder option.
    bila tekan apply dan ok jer folder option terus jadi default balik… herang sunggoh…. buleh dok tolong chek kalu buleh ejas dalam regedit…… tensen giler doh ning….

  38. hardyweb says:

    @ridaparidah : Mat saleh tu orang kita… pejuang kemerdekaan dari negeri sabah.. keh keh keh keh.. btw.. salam kenal ..

    @Fakhrurrozy : salam ziarah tuan, blog tuan pun apa kurangnya.. mengingatkan diri pada Illahi.. bagus ..

    @Bob: Bukan virus kalu gitu tu ,, spyware tu… ada satu software yang membetulkan keadaan macam tu .. cuba try http://www.data0.net/ dalam software tu , g kat view , amik Altenator Registery Tweaker… budak malaysia buat software nih … bagus bangat..

  39. b. Tulang Belakang Portal http://ganucyber.com/

    c. Penulis tutorial http://ganux.com

    d. Penulis tutorial http://mambang.org

    e. Penulis tutorial http://ilmuit.com

    semua website tu awk ke Admin??

  40. hardyweb says:

    ganucyber – admin
    ganux – co admin
    mambang – penulis, pembantu admin
    ilmuit – penulis ..

    segan nak sebut webmaster .. sebab tak ada sijil webmaster .. keh keh keh..

  41. idalara says:

    hai….dahsyat baca pasal about..rasa diri mcm semut dgn gajah je..dlm mncari keduniaan akhirat dilupa jgn.

  42. najiha trg says:

    aii..salam..
    sy org trg tp study multimedia dkat ipoh..
    i found ur blog accidently tme ngah cri mklmat psl homestay kat area seberang takir ni..
    so,dah trlanjur 2,nak tnya btul ke trg skang ni kan ngah mmbngunkan pmblajaran animation??
    i juz heard rumours..

  43. hardyweb says:

    salam

    @idalara: saya rasa diri saya macam semut dengan dinasor apabila duduk dalam lautan siber … :)

    @najiha : ya . bukan rumor lagi . sememangnya kenyataan yang tidak dapat disangkal oleh semua orang.. bahawa terengganu sekarang dah ada tempat blajar 3d animation . http://efarm.terengganu.gov.my/

  44. giornale says:

    aiii…salam…

  45. apros says:

    askum….efarm d trg 2 memang kene blajor ditrg saje atau ade gok blajor d luar trg……

  46. apros says:

    nk th psl efarm trg….kalau senang2 bleh YM…..

  47. hardyweb says:

    alahai . jadi kaunter pertanyaan efarm la plak.. hahah. tak pe .

    efarm kat trg sahaja..

  48. Mie says:

    salam,awk keturunan megat panji alam ke?

  49. kita says:

    saudara hardy….boleh hubungi saya jika saudara ada masa….ada perkara yang ingin dibincangkan

  50. Metalisia says:

    Salam Perkenalan Utk Semua..
    Sy Mmg Berminat Untuk Linux ni..
    Tp Sy Menggunakan UBuntu..
    Ade Sape2 Pakar2 Menggunakan Ubuntu?

  51. adi says:

    ubuntu ? … kawan saya zul http://melayubuntu.blogspot.com guna ubuntu.. heheh.. budak ganu gak .

  52. rudiah says:

    macam mana akak nak tukar flv. file to audio (vcd) and nak play guna radio biasa.

  53. hardyweb says:

    kira nak tukar untuk main kat radio kereta la nih kak ?

  54. Hi,

    I’m Milly Barriga and I work for http://www.ProjectManager.com

    Our CEO “Jason Westland” has asked me to email you, to kindly request a review of our new Project Management Software available at http://www.ProjectManager.com? and we have something for you in return.

    Please contact me for further details

  55. Adi, letak la blog archieve kat blog ni. Senang nak buat rujuakan pada previous entry. Sekarang tak dak blog archive

  56. adi says:

    sophon, ada doh .. tengok kat menu arkib sebelah kanan anda.. bawah tu ada Ustaz Azhar nye rss.. try tgk

Comments are closed.