Buat Website

Dalam ruangan ini, insya Allah, aku akan perturunkan sedikit ilmu yang ada pada aku tentang cara untuk membuat website dari A-z. Walaupun di luar sana terdapat pelbagai CMS yang gempak lagi hebat. tetapi perjalanan yang jauh bermula dari langkah pertama iaitu anda perlu belajar asas dahulu.

aku akan ajar korang dengan hanya menggunakan Notepad atau notepad++ dan bagi mereka yang menggunakan linux. boleh guna gedit, vi , nano, leafpad atau mana mana text editor kegemaran. Sesapa yang terasa poyo tahap cipan, nak guna Dreamweaver gak . korang cari tok guru lain lah.

Latihan 1

1. Buka text editor anda.

2. Tulis kod di bawah.. [ jangan copy & paste ] sebab anda tidak akan belajar apa apa dari kod di bawah jika anda copy & paste

<html>
<head>
<title>Latihan Asas 1</title>
</head>
<body>
<h1>Ini adalah tajuk besar</h1>
<h2>Ini adalah tajuk no 2 besar</h2>
<h3> Kecil sikit </h3>
<h4>kecil </h4>
<h5>kecil </h5>
<h6>lebih kecil</h6>
</hr>
<p>Ini adalah perenggan, anda boleh menulis sepanjang mana pun dalam satu perenggan. perenggan ke dua boleh ditulis seprti dalam kod di bawah </p>
<p>ini adalah perenggan kedua, </p>
belajar html sangat senang. </br> Barisan ini akan turun dalam line baru.
</body>
</html>
</html>

3. Simpan file tersebut sebagai tutorial1.html

4. Buka file tersebut dengan mana-mana browser yang anda biasa gunakan.

 

Ruangan Buat Website dipanjangkan ke laman

http://dhost.info/hardyweb/

Sila ke laman tersebut untuk belek belek nota saya. TQ

3 Responses to Buat Website

  1. adeq says:

    thanks to pakcik adi..:D
    sekurang2nya..ada juga orang yang sudi ajarkan secara paling asas untuk buat web..

  2. Basyeer Linux says:

    thanks. saya dapat mengikut arahan yang disediakan
    nanti sambung lagi tutorial ni :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s