Category Archives: Free Software

Raspberry Pi Network dan SSH

Bismillahirahanirahim Ini adalah nota untuk diri sendiri dan kawan-kawan. Walaupun telah banyok nota yang di tulis tentang cara pemasangan network pada raspberry pi, amber nok tulis jugoklah tapi mungkin ada sikit kelainan atau mungkin ada yang sama dengan nota-nota orang … Continue reading

Posted in Free Software, Komputer, Linux | Tagged , , | Leave a comment

Komunikasi Email Ala Militeri

Bismillahirahmanirahim, Assalamualaikum Dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.Alhamdulillah, kita masih lagi berpeluang dan diberi peluang untuk menyedut oksigen kurniaan Illahi sehingga ke saat ini. Tak ada charge encik.. Tuhan tak kena kan charge pun utk oksigen tersebut..cuma Dia suruh kita sujud … Continue reading

Posted in computers, Free Software, Komputer, open source, software, windows | Tagged , , | 1 Comment

Gimp 2.7.3 WIndows Installer Tidak Rasmi

Bismillah, Ar Rahman Ar Rahim Kepada peminat GIMP dan rakan rakan pengguna Windows yang sudah terbiasa dengan Adobe Photoshop, Gimp 2.7.3 ( development ) sudah pun menyokong single mode window. korang boleh cuba versi pembangunan ini, boleh download kat site … Continue reading

Posted in computers, Free Software, Komputer, open source, windows | Tagged , | 1 Comment

Mencantikkan Gambar Portrait Dengan GIMP

Touchup Portrait Image With GIMP 1. Dapatkan gambar tersebut . Buka dengan gimp la dengan apa lagi . 2. Klik pada Quick Mask seperti pada anak panah . 3. Guna Pemadam untuk pilih kawasan yang ingin ditouchup. 4. Setelah berpuas … Continue reading

Posted in Free Software, Komputer, Linux, open source, software, windows | Tagged , | 1 Comment

OSHIRIX 2011: Second Report

Assalamualaikum Ada sorang kawan  yang cuba Oshirix 2011, katanya sound problem. Aplikasi tak kuar suara, Youtube keluar bunyik.. Ini yang aku pening pening lalat nih . tapi tak pe. Untuk pengetahuan korang. En Mambang dah pun setkan Pulseaudio sebagai default … Continue reading

Posted in Free Software, Komputer, Linux | Tagged | 3 Comments