Ffmpeg tutorial

tutorial ini bertujuan untuk menunjukkan cara penggunaan ffmpeg dan beberapa tool lain untuk menghasilkan flash streaming seperti contoh flash streaming video dalam www.youtube.com

Instalasi

1. Sistem korang kena ada

a. ffmpeg

b. ruby

c. flvtool2

jika tiada ffmpeg, sila install

Quote:

apt-get install ffmpeg

sila tambahkan dalam source.list alamat nih ( vi /etc/apt/source.list )

deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ sid main

atau

Quote:

yum -y install ffmpeg

atau compile dari source ..

jika anda compile dari source, pastikan anda enablekan mp3lame dan amr codec.. dapatkan amr codec dari laman 3gp

http://www.3gpp.org/ftp/Specs/latest/Rel-5/26_series/

p/s: untuk menggunakan program flvtool2 .. anda perlu install ruby

2. Untuk ruby .. sila dapatkan source file dkt ftp://ftp.ruby-lang.org/pub/ruby/ruby-1.8.4.tar.gz atau memana mirror yang disediakan oleh developer ruby ..

ruby adalah satu bahasa pengaturcaraan sama seperti bahasa c atau bahasa php

cara install ruby .. pastikan anda berada dalam root

tar xfz ruby-latest.tar.gz

cd ruby-1.8.2 ./configure –prefix=/usr

make

make install

3. install flvtool2

dapatkan flvtool2 di http://inlet-media.de/flvtool2 atau kat sini

pastikan anda berada dalam root

ruby setup.rb

config ruby

setup.rb setup ruby setup.rb install

Implimentasi

1. secara asasnya perintah/arahan untuk convert file movie seperti di bawah

$ffmpeg -i in.avi out.flv

file flv adalah file flash movie yang mana nanti kita akan linkkan file tersebut dengan flowplayer.

ok, skrg kita nak mulakan..

file yang kita nak convert ialah file AVI ..

$ffmpeg -i MVI_0438.AVI -y -f flv -ar 44100 -ab 64 -ac 1 -acodec mp3 movie.flv

-i = input file -y = overwrite output data -f = force format -ar= audio sampling rate (hz) -ab= audio bitrate -ac= audio number channel -acodec = force audio codec ..

2. inject metadata flv menggunakan flvtool2 ..

flvtool2 -U movie.flv

dan Letak file movie.flv tadi dalam webserver anda ( localhost )-

cuba letak dalam satu folder khas supaya senang untuk kita manage..

eg: http://localhost/movie/

3. download Flowplayer di http://flowplayer.sourceforge.net

3.1 extrect file Flowplayer ke dalam folder movie (http://localhost/movie)

3.2 edit file Flowplayer.html

<object width="320" height="263" id="FlowPlayer"
mode="transparent"></p>
<param name="movie"
value="http://localhost/movie/FlowPlayer.swf" />
<param name="scale" value="noScale" />
<param name="flashvars"
value="baseURL=http://localhost/movie&videoFile=movie.flv
&autoPlay=false&bufferLength=5&loop=false&progressBarColor1=0xAAAAAA&
progressBarColor2=0x555555&splashImageFile=MOV02843.jpg
&autoBuffering=false&&hideControls=false"/>
<p><embed src="http://localhost/movie/FlowPlayer.swf"
quality="high" bgcolor="#ffffff" width="320" height="263"
name="FlowPlayer" align="middle" type="application/x-shockwave-flash"
flashvars="baseURL=http://localhost/movie&videoFile=movie.flv&autoPlay=false&
bufferLength=5&loop=false&progressBarColor1=0xAAAAAA&progressBarColor2=0x555555&
splashImageFile=MOV02843.jpg&autoBuffering=false&&hideControls=false"/><br />
</object>yang dibold tu perlu diubah terutama baseURL
apabila anda ingin upload file flv ke hosting anda.

ni control yang boleh diset dalam flashvars. anda boleh create satuimage berbentuk jpg dam masukkan sekali dalam folder movie tersebut.. dan pada splashImageFile boleh lah set image tersebut.. baseURL videoFile autoPlay bufferLength loop progressBarColor1 progressBarColor2 splashImageFile autoBuffering hideControls


1. Jika anda lupa untuk inject metadata ke dalam file flv .. maka semasa flash video sedang dimainkan. anda akan dapati ‘seek bar’ tidak bergerak.2. Untuk file 3gp.arahan dia lebih kurang macam nihffmpeg -y -i test.3gp -f flv -vcodec flv -acodec mp3 -ar 22050 out.flv3. untuk tukar avi ke file 3gpffmpeg -i MVI_0445.AVI -s qcif -r 12 -ac 1 -ar 8000 -b 30 -ab 12 mvi.3gp

Credit To
====================
Ffmpeg dev team
Flowplayer (
Mplayer
Flvtool2
Flvmdi
7zip

http://gentoo-wiki.com/TIP_MEncoder_Tips_and_Tricks

http://ffdshow.faireal.org//mirror/ffmpeg/

how to

(this tutorial wrote in bahasa melayu)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

–>

5 Responses to Ffmpeg tutorial

  1. Kay-Rules says:

    wow.. cayalah.. syabas brader.. salute sama ko.. terima kasih kerana berkongsi ilmu yang aku cari selama ni.. ko ada ke site yang dah dibangunkan macam youtube ni?..

  2. adi says:

    tak de.. nih cuma sekadar site biasa jerk.. kalau youtube tu .. macam macam benda kena setting..

  3. Artur says:

    Thx for Your text. Regards from Norway;)

  4. vex says:

    hensem la tut ko.. bagus orang malaysia ni. makin lama makin maju. malaysia bole……..!! kh0kh0

  5. Terima kasih untuk ilmu baru ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s