Software

Dalam nih . aku catatkan sedikit software yang aku guna baik dalam windows mahupun linux .

OpenOffice [ Linux | Windows ]

Suit Perisian Pejabat ini merupakan alternatif kepada Microsoft Office. Aku cuba sedaya upaya untuk mengelak dari menggunakan MS Office

Dia [ Linux | Windows ]

Perisian ini aku gunakan untuk buat layout network secara bergambar,

Abiword [ Linux | Windows ]

Kadang-kadang, kalau aku nak cepat, aku pakai abiword ajer tuntuk tulis surat.. sebab perisian dia ringan sikit dari Openoffice

Inkscape [ Linux | Windows ]

Yang nih aku guna untuk gantikan Adobe Ilustrator

Scribus [ Linux | Windows ]

Perisian Scribus aku gunakan untuk gantikan Adobe Pagemaker atau Microsoft Publisher

Bluefish [linux ]

Biasanya aku gunakan “hand-coding” untuk menulis kod html atau php, tapi kalau nak cepat .. aku blasah perisian ini la..

Ccleaner [ Windows ]

Banyak tmp file lah.. kasi bersih skit komputer.

Bleachbit [ Windows | Linux ]

Fungsi lebih kurang Ccleaner gak

Opera [ Linux | Windows ]

Antara browser yang aku guna dalam komputer aku

Mozilla Firefox [ Linux | Windows ]

Antara browser yang aku guna dalam komputer aku

Google Chrome [ Windows ]

Antara browser yang aku guna dalam komputer aku

Winff [ Linux | Windows ]

Walaupun aku suka guna ffmpeg untuk convert audio dan video.. tapi kadang-kadang .. GUI perisian ini juga membantu.

Logmein [ Windows]

Senang aku nak log masuk kat pc office aku sewaktu aku berada kat luar.

VideoLanClient [ Linux |Windows ]

Bagus VLC nih . macam macam benda dia support.

Gmplayer [ Windows ] , mplayer [ Linux ]

powerfull tool untuk audio dan video

Notepad++ [ Windows ]

Kalau guna windows, aku suka guna Notepad++ ajer untuk buat coding

Foxit Reader [ Windows | Linux]

Tak guna pun Adobe Acrobat… pakai foxit ajer.

GIMP [ Linux | Windows ]

Aku dah tak guna adobe photoshop sekian lama, GIMP sebagai ganti untuk touchup gambar.

14 Responses to Software

  1. Aizuddin says:

    salam,
    saya ingin bertanya, bagaimana untuk membeli atau mendapatkan software perakaunan UBS untuk perniagaan kecil dan sderhana?

    terima kasih

  2. slayer_ken07 says:

    software Quicken pun ok dari UBS..simple….muahaha tp aku reti sikit2 je >_<

  3. mie says:

    Salam..saya nak tanya, software apa yang diguna pakai untuk buat hperlink..n boleh download dlm internet ka…

    Thank you

  4. adi says:

    hyperlink? .. website ke ?

  5. md said says:

    askum.tlg bagitau ada x cara2 nak belajar install window xp.komputer ni lembab sgt.p4 2.8ghz. 40gb 1g ram

  6. mrkaizer says:

    software2 ni semua power2..tapi ramai gak guna yg pirate.nape ek?

  7. syahrilhafiz says:

    oh ni semua macam susah je nak guna..
    susah tak gimp tu..

  8. adi says:

    dulu masa aku bertukar dari photoshop 5 .. ke gimp . mula mula tu kekok skit. tapi dah lama lama .. ok jerk .

  9. salam,ade tak windows xp untuk ebook terengganu ,

    link ….trime kaseh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s