Jakim jawab produk Pau Ahmad

aku ada terima link dan email pasal Pau nih..huhu terkejut gak aku . sebab owner dia adalah bukan melayu..

assalamualaikum, untuk makluman, memang pau Ahmad bukan dikeluarkan oleh pengusaha Melayu, towkey kilang yang mengeluarkan pau tersebut memanglah Cina. Syarikat ini berdaftar sebagai P.A Food Sdn. Bhd, kilang ini beroperasi di Taman Teknologi Kajang, Syarikat ini telah mendapat pengesahan halal dari JAKIM dan pekerjanya di bahagian pengeluaran produk sebahagian besarnya adalah Muslim.

rujuk halal jakim

dan juga baca lanjut berkenaan dengan minyak dubur ( DÜBÖR) … ala isu kilang roti high 5 tu la

About these ads

About hardyweb

Name : Adi Location : K Terengganu Occupation : Computer
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

13 Responses to Jakim jawab produk Pau Ahmad

  1. Ruahdi Ahmad says:

    Ini bukan masaalah halal&haram dari segi jasmani sahaja tetapi dari segi rohani itu sendiri sebab menggunakan jenama yang agak mengelirukan itu sudah boleh dikira dengan niat hendak menipu umat islam, saya agak hairan kenapa pihak JAKIM boleh meluluskan lesen dengan nama tersebut. Saya telah menonton sendiri di NTV7(8.9.09/6.00pm) mengenai kilang tersebut dan pengusah kilang tersebut(Mr.Ding) mengakui dia menggunakan nama Pau Ahmad sebab orang melayu tidak mahu beli kalau tidak ada nama melayu, itu boleh dikira “Misleading ” namanya. Kita umat islam mudah benar ditipu dan pihak-pihak berwajib yang sepatut yang menjaga kepentingan Umat Islam lebih takut kepada soal hubungan antara kaum daripada soal Halal&Haram ini kalau macam inilah caranya patutlah anak-anak muda kita semakin rosak akhlaknya halal&haram semua sapu,pihak berwajib pula lebih takut undang-undang manusia dari ALLAH.S.W.T…nauzubillh

  2. azlan says:

    jangan mengeruh keadaaan soal cima melayu india itu tidak timbul.pemilik pau ahmad memang cina tetapi jakim mengesahkan sebagian pengeluaran di buat oeh org muslim jadi ia halal .soal haram tidak timbul lagi .jadi siapakah kita heendak menjatuhkan hukum pada benda yang halal……………….pau ahmad adalh halal

    kepada umat islam pau ahmad halal .

    • aku says:

      azlan:

      apa lu cerita ????
      ini bukan soal melayu ke…cina ke…india……
      ini soal penipuan….ini soal halal haram:
      bila taruk nama ahmad,tentu org ingat org islam yang buat…sbb dlm bab makan,, org islam memang nkkn keluaran org islammm…walaupun org bkn islam buat halal…tapi dari segi kebersihan????kita ni org islam buat apapun ada tertip…

      sijil halal???

      lu percaya ker…..? jakim hnya buat kerja dia….mengikut standard jakim…..bukan mengawasi kilang sipembuat tu 24jam…
      cukup ker dgn hnya sijil halal???? seselok2 elok nye…barang makan ni biarlh org islam yg buat….bersih…suci….kalau org islam tu sendiri x jaga apa yg patut…jawab lh dia kt akhirat..tapi yg penting kita tahu dia islammm

      lain lh kalau azlan ni mmg x kesah….main redah jer tntang halal haram….dan kebersihan ni….melayu majulah katakan………..

      • passerby says:

        Assalamualaikum sedare,

        yg azlan nak cakap tu pau tu memang jakim dah sahkan halal dan ko pun faham bende ni. Kalau dah disahkan halal tak payah la nak diungkitkan lagi die nye production line punye kerje camne. Cuma baca Bismillah dan telanlah.

        Lagi afdal beli produk umat Islam. Hilang segala was2.

      • Salam.
        aku sependapat dgn AKU. tak kira dia dapat sijil halal atau tidak. yg penting JAKIM kena jgn sewenang2nya keluarkan Sijil Halal kepada Non Muslim. mcmmana nak naikkan ekonomi org Islam selagi org non muslim boleh keluarkan product makanan utk muslim.

        Jangan asyik fikir nak majukan ekonomi malaysia saja tapi ekonomi org islam jatuh sbb org Islam sendiri yg menjatuhkan ekonomi org islam (JAKIM)

        Hangpa tak boleh fikir ker. kenapa adanya halal dan haram. org islam takkan makan makanan yg berstatus haram atau bersyubhah. dia akan cari makanan halal saja. org non musim pun akan cari benda yg sama. bila status halal hanya untuk org Islam saja. maka ekonomi org Islam akan terus meningkat. kalau org non muslim nakkan sijil halal maka dia kena Islam kan diri dia dulu.

  3. zul says:

    halal sewaktu jakim membuat pemeriksaan…hari2 ke jakim buat chek? tetapi apabila pengusahanye dah namanyer cina janganlah menupulasikan nama melayu tu semata2 untuk kepentingan peribadi..dalam hal nie saja ramai org2 muslim dah tertipu dengan nama tersebut kerana muslim amat sensitif dari segi halal dan produk muslim and non muslim… untuk pengetahuan anda dalm pemprosesan pau ader pengusaha pau tidak menggunakan lemak sayuran tetapi lemak haiwan…jadi berhati2lah dengan isu ini.

    • Bibu says:

      I have purchase this pau before. based on the packaging, this company is using palm oil iaitu oil yang sesuai untuk vegetarian juga. Qualitinya juga baik compare dengan lain kerana ia menggunakan material yang bagus. Pau ini dah sesuai untuk vegetarian, tak kan tak sesuai untuk Halal.

  4. ojah says:

    walaupun dapat halal Jakim.. rasa lagi afdal beli yang muslim punya esp. yg mempunyai status halal.. for org pantai timur.. pau nurul keluaran nabz food mmg halal JAHEAT aka Halal Terengganu… alternative pilihan ditangan anda…

  5. Sharil says:

    Saya check website JAKIM hari ni sijil dia dah ditarik balik..ada siapa2 tahu kenapa?

    http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia

  6. zemiy says:

    tapi yang seeloknya2 biarlah produk tu keluaran orang melayu.dan buatan orang islam,tidak adalah perasaan syak wasangka masa nak menelan makanan tu.aku pun salah seorang pengedar pau jugak,tapi pau orang melayu pau nur iman namanya.yang ni 100% buatan orang melayu.kalau sesiapa berminat nak berniaga pau ni bolehla contact aku khas buat orang2 yang berada di negeri sembilan sahaja.kerana aku ni pengedar di seremban.ni no hp aku 0196178087

  7. peace islam says:

    aikkk….promote plak…….y penting masa makan jgn was2….kalau da was2 jatuh hukum da……

  8. kayz says:

    ha…lau korang nk tau gak..Pau Ahmad ni,, dy da tukar nme jd Pau Aneka… Mybe sjakk org da waswas dgan brand ‘Pau Ahmad’ kot ? lau xsalah,,knp perlu takut? Siap tukar2 nme trus ..

  9. deera says:

    korang ni sibuk2 bising pasal Pau Ahmad ni, yer memg die silap kt situ tukar kepada nam Ahmad.. korg tgk la die amik pekerja semua melayu, dier sendiri tulis kalau syarat2 pekerjaan mesti warga negara Malaysia… korg bising sgt, n was was sgt pasal pau ahmad ni, aku pikir, korg minum gak air milo, nestum, oat, semua produk nestle.. so, aku ty balik..nestle tu owner die bukan org islam gak, oreng puteh py cmpany.. so macam mana tu, tp aku taw, mesti korg beralasan punyerrrr laaaaaaaaaaaaaaa,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s