Openoffice Table Formula

satu22htm0

Salam, semalam baru aku tahu.. kalau kita buat table [ openoffice ] yang mana dalam table tu ada angka, kita boleh jumlahkan angka-angka tersebut menggunakan formula. lebih kurang guna calc atau excel. 

Buat table seperti dalam gambar, klik pada petak untuk kira jumlah, masukkan tanda =SUM , secara automatik akan keluar toolbar formula. Kalau nak cepat lagi . tekan kekunci F2.  Drag semua cell yang berkaitan. pastu tekan enter.

About these ads

About hardyweb

Name : Adi Location : K Terengganu Occupation : Computer
This entry was posted in Umum. Bookmark the permalink.

5 Responses to Openoffice Table Formula

  1. melayubuntu says:

    Fuyoo..mcm2 trick dah tau bro..
    Bile lg nak kuar buku..ekeke

  2. adi says:

    tengah cari seorang pakar rujuk untuk mengeluarkan buku [ hard copy ] .

    seperti dalam perbincangan email kita, aku sebenarnya nak buat buku openoffice style amali..

    cuba kita fikir, masa kita g perasmian POC openoffice ari tu .. sure cikgu-cikgu wajib pakai openoffice.. heheheh..

    aku tumpu pada Openoffice Writer dulu.

    kaedah amali yang aku fikirkan akan mencakupi hampir sebahagian daripada dalam openoffice,

  3. adi says:

    Tajuk Buku tu . mungkin

    Belajar OpenOffice Writer Secara Praktikal

  4. khairulnizambakeri says:

    Bro, off-topic sket.
    Aku baru berjinak-jinak belajar WINE.
    Any good (Malaysian) blogs you would recommend to learn more?

  5. adi says:

    WINE ? untuk linux ke ? oooh lupa ko pakai netbook kan..

    nak install apa ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s