Monthly Archives: March 2010

Openoffice, Oshirix-Squeeze,

1. Semalam ada rakan tanya  boleh tak kalau nak masukkan formula math dalam Openoffice .  Oleh kerana aku pun kurang reti bab bab formula math nih .. aku kurang guna la. boleh sebenarnya. Insert -> Object -> Formula nih rujukan … Continue reading

Posted in Umum | Tagged , | Leave a comment

Jom Jumpe di ICT & Multimedia Terengganu bertempat di TTC

Bismillahirahmanirahim Setelah berbincang dengan ZUl Melayubuntu, kitaorang akan lepak kat TTC hari Jumaat nih [ ramai yang free termasuk aku ] .. jadi sape sape kaki IT kat Terengganu amnya dan Kuala Terengganu khas nya. meh la join kita orang.. … Continue reading

Posted in Umum | Tagged , , , | 3 Comments

Free Download Manager [ Windows ]

Antara muka lebih kurang macam Internet Download Manager. Tapi FDM percuma dan open source. Selain download file secara biasa dengan kecepatan yang luar biasa [ segment download], ia juga boleh dijadikan sebagai client torrent , download file dari youtube dan … Continue reading

Posted in computers, Free Software, Komputer, windows | Tagged , , , , | 1 Comment

Window 7 black screen with active cursor on startup

Bismillahirahmanirahim, 1. Pagi nih seorang kawan yang hantar laptop pada aku, Windows 7 dalam tu bermasalah, bila buka ajer, skrin hitam dengan active cursor. Bila aku tekan  .. Ctl+ Alt + Del .. tak ada pulak Task Manager , Setelah … Continue reading

Posted in Umum | 3 Comments

Remastering Oshirix Livecd

Bismillahirahmanirahim, Assalamualaikum wbt. Teruja, terkujat, hati berbunga-bunga. Alhamdulillah, setelah tiga empat kali mencuba REMASTERING Livecd Linux Oshirix, akhirnya berjaya juga walaupun ada beberapa perkara perlu ditokok tambah lagi. Walaupun langkahnya agak senang, tetapi banyak file dan konfigurasi yang perlu di … Continue reading

Posted in internet, iso, Linux, live cd, livecd, Tips & Trick | Tagged , , , , | Leave a comment