ffmpeg and mplayer

Tutorial menggunakan open source software untuk convert dan cut movie ..

ffmpeg, mplayer, mencoder ,flvtool2, flvmdi

Tool yang diperlukan

1. Ffmpeg
http://ffdshow.faireal.org//mirror/ffmpeg/

ffmpeg merupakan software video converter yang free… ffmpeg digunakan secara meluas dalam system linux.. dan untuk user windows, boleh lah dapatkan versi exe di alamat di atas..

2. 7zip
http://www.7-zip.org

7zip macam winzip gok.. guna dia . utk extrect file yang di download di alamat di atas tu..

3. Mplayer dan mencoder
http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html

mplayer nih player .. dan mencoder tu pun sama macam ffmpeg utk convert file video..

4. flvtool2 atau flvmdi

http://rubyforge.org/frs/download.php/9226/flvtool2_1.0.5_rc6.zip
http://www.buraks.com/flvmdi/

yang ni nanti aku explain karang..

Untuk Tukar Avi ke Mpg

 
ffmpeg -i file.avi -y -f vcd -vcodec mpeg1video -map 0.0:0.0 -b 1150 -s 352×240 -r 29.97 -g 12 -qmin 3 -qmax 13 -hq -acodec mp2 -ab 224 -ar 44100 -ac 2 -map 0.1:0.1 movie.mpg

Untuk Tukar 3gp ke Avi

 
ffmpeg -y -i test.3gp -f avi -vcodec mjpeg -acodec mp3 -ar 22050 out.avi

Untuk Tukar rm, rmvb ke avi

 
mencoder trailer.rm -ovc lavc -oac mp3lame -o output.avi

Tukar Avi ke 3gp

 
ffmpeg -i MVI_0445.AVI -s qcif -r 12 -ac 1 -ar 8000 -b 30 -ab 12 mvi.3gp

Untuk tukar avi kepada flv

 
ffmpeg -i MVI_0438.AVI -y -f flv -ar 44100 -ab 64 -ac 1 -acodec mp3 movie.flv
 
ffmpeg -y -i test.3gp -f flv -vcodec flv -acodec mp3 -ar 22050 out.flv

Tukar FLv ke AVI

ffmpeg -i input.flv -y -f avi -vcodec mpeg4 -b 800k -g 300 -bf 2 -s 640×480-ar 44100 -ab 128 -ac 2 -acodec mp3 output.avi

Untuk cut vcd


mplayer vcd://1 -dumpstream -dumpfile output.mpg
Quote:
mencoder input.mpg -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 -vop scale=640:480 -oac copy -o output.mpeg
 
ffmpeg -i input.mpeg -ab 56 -ar 22050 -b 5600 -r 15 -s 320×240 -ss 00:06:00 -t 00:01:00 output.avi
 
untuk ar boleh tukar kepada 44100 utk kualiti bunyi yang bagus,
-s .. bleh tukar kepada 640×480.. -ss merupakan timeframe movie yang kita nak cut… manakala -t pula berapa lama masa movie yang kita nak cut bermula dari starting timeframe (-ss)

Cipta file mpg untuk vcd

ffmpeg -i namafile.avi -target pal-vcd output.mpg
kalau fla tu file source untuk Macromedia flash .. flv pula adalah file source utk flash video..

untuk play file flv.. anda boleh download flvplayer . atau gunakan flowplayer yang di embedkan ke html…

Credit To
====================
Ffmpeg dev team
Mplayer
7zip

(this tutorial wrote in bahasa melayu)
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.

–>

12 Responses to ffmpeg and mplayer

  1. amirul says:

    Ah, pengguna ffmpeg diMalaysia. Boleh tanya sikit? Bile transcode vob file dari dvd ke pal-vcd kadang-kadang bila camera pan, nampak background terenjut-enjut tak smooth. Option apa nak pakai biar jadi smooth?
    Command yg saya pakai
    ffmpeg -i input.vob -target pal-vcd output.mpg

  2. adi says:

    salam amirul..

    untuk dvd .. amber tak test lagi, sebab amber dok pakai dvd lagi.. insya allah. kalau ada dvd device tu. bleh la amber mengetest file vob nih…

    amber pun tengok byk jugok option untuk dvd nih .. cth . cam mana nak amik subtitile dari dvd, dsb .. tapi gitu lah, kena tunggu ada dvd device dulu le baru bleh godek command tu ..

    sabor yek..

  3. Luis Aingeru says:

    Udacha ty menja ne pokidaes. Luis Aingeru.

  4. ganux says:

    adi, camne nak convert dari wma ke mp3 ?

    atau kena lompat mana-mana dulu ?

  5. hardyweb says:

    ffmpeg -i file.wma output.mp3

  6. Nedolgo tolko zhili byl. Menelaus Karolis.

  7. Ronen Sisu says:

    Ne nasovsem a navsegd. Ronen Sisu.

  8. Youre really losing i. Kristel Lesly.

  9. kazuka says:

    bisa dipake di windows xp ga?

  10. ryu says:

    bisa gak kalo dipake di windows ME

  11. hardyweb says:

    belom pernah dicoba..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s