Screenshot

cam mana nak amik screenshot dalam linux. bawah nih beberapa tool yang boleh bantu kita utk ambil gambar desktop dalam linux

1. Ksnapshot
biasa digunakan dalam KDE

2. gnome-panel-screenshot
biasa ada dalam Gnome

3. wink
www.debugmode.com/wink
program nih boleh create video berbentuk swf. dan juga boleh menyimpan gambar gambar yang dicapture dalam bentuk jpg,gif,png dsb.. anda perlu save as html.

4. gimp
menu->aquire->screen shot

5. scrot .. command line screenshot utility

6. Shutter

16 Responses to Screenshot

  1. wahyudi says:

    aku saudaramu dari jauh, asalku dari Indonesia salam kenal saja OK

  2. tuah says:

    salam kenal ya pak adi

  3. Pingback: Screenshot again « hardyweb:perjalanan hidupku™

  4. dolphin says:

    kepada sesiapa yang guna gkrellm,
    boleh try tambah gkrellshot :)

  5. hardyweb says:

    dok sedap pakai gkrellm.. pakai conky lagi best..

  6. dolphin says:

    haha,
    conky boleh take screenshot jgk ke?

  7. hardyweb says:

    dok tau gok. rasanye dok leh .tapi aku lebih suke pakai scrot

  8. bob says:

    laa… ingat kan ada gambo screenshot linux kat sining….

  9. Salam, camne nak shot screen sblm login. Misalnya nak shot masa boot atau Login screen dalam Ubuntu. Aku tekan printscreen tak berkesan le…

  10. hardyweb says:

    salam zaidi.. kalau nak take screenshot masa boot atau login screen tu . biasa nya kita buat guna virtual. contohnya. aku gunakan debian etch.. dan aku gunakan virtualbox untuk install ubuntu dalam debian aku.. then bile aku start ubuntu tu . so aku bleh capture la screenshoot menggunakan tools yang ada dalam debian ..

    OS dalam os..

  11. juliza dan ritey says:

    apakah contoh arahan bahasa pengatucaraan internet?????

    • hardyweb says:

      soalan cik terlalu umum.. terlalu banyak bahasa pengaturcaraan internet dewasa ini.

      php? asp? jsp? java servlet? xml? html? css? ajax? javascript ? atau lain lain lagi ?

  12. skyjuice says:

    knape kalo gne defaul snapshot dlm ubuntu mcm x clear..still ade cela?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s